We hadden de bijeenkomst om 12.00 uur bij Brasserie Biej Toos in Echt. Na koffie en een hapje, gingen we met zijn allen, naar het Museum van de vrouw Even te voren waren we geïnterviewd door Fred van TV Limburg.
We werden ontvangen met koffie en vlaai, we zaten met zijn allen in de grote keuken, waar allerlei artikelen stonden en ophingen, die belangrijk waren voor de kokkin rond de jaren 1850 tot 1950. Mevrouw A. Schreuders gaf ons een rondleiding. Er waren 3 thema's, eet-, woon-, en mode en kostuumcultuur. Het thema van deze middag was, suikerbonen en beschuit met muisjesin België en Limburg. De eerste wand in de keuken, een fornuis uit 1938. Een andere wand met allerlei molentjes, voor sappen, snijbonen, kaasrasp en uiteraard een koffiemolen. Er stond ook een azijnvaatje met een bakelieten kraantje, want als de wijn mislukt was, kon je hem nog altijd als azijn gebruiken.
We verlaten nu de keuken en gaan naar de Geboorteafdeling. Bij de Suikerbonen en Beschuit met muisjestafel, ligt de baby op een presenteerkussen. Zoet is rijkdom, is weelde .Zoet eten is anderen mee laten genieten. De anijsmuisjes oftewel [anijs is ook wel geboortekruid] is goed voor de krampjes van de baby en het anijs is goed voor het zogen. Muis betekent in alle culturen, het dier van de vruchtbaarheid. Hierna gaan we naar het Communiefeest. Na 1912 deden de kinderen met 7 jaar de communie.
Vervolgens gaan we naar een tafel van een Huwelijk in de jaren 1950.Toen ging men nog aanzitten aan het diner. Een prachtig Richelieutafelkleed, het bestek klassiek. Op een kastje stonden de likeuren. De bruidstaart werd samen aangesneden. Symbolisch - een nieuwe levensfase - zoet en bitter van het huwelijk wordt aanvaard. De taart moest helemaal worden opgegeten, want dat bracht geluk. Vervolgens kregen we uitleg, hoe een 12 jarig, een 25 jarig en een 50 jarig Huwelijk werd gevierd. Het Abrahamfeest kwam ook ter sprake.Voorjaar - het Paasfeest, het offeren aan de goden. Hoe meer eieren je at met Pasen, hoe beter het jaar zou worden. Er werd ook nog aandacht besteed aan het Oogstdankfeest. Verder werd er nog iets verteld over de verjaardag en naamfeest, b.v. 19 maart St. Josef en 15 augustus Mariahemelvaart. Kerstmis, de jaren 1930 t.e.m 1950. De tafel was prachtig gedekt met een klassiek servies en klassiek zilveren bestek en uiteraard kristallen glazen uit Bohemen. Een van de laatste gedekte tafels speelde zich af op oudejaarsavond, 31 december in jaren 70. Er werd gefondued, rode fonduepan op een spiritusbrandertje, fonduevorken en bijzondere fondueborden. Oranje was in die tijd ook helemaal in. Er stond ook een vitrinekast vol met zoutvaatjes. Zout was vroeger kostbaar, het is een betaalmiddel geweest. Het Sinterklaasfeest werd ook nog aangehaald. Het strooien, de koekplanken voor vrijers en vrijsters. De speculaasman. De laatste vitrine ging over zoet en hartig eten en voorwerpen, die gebruikt werden bij een diner. Hierna was onze rondleiding afgelopen en waren we iets wijzer, over het hoe en wat in die tijd en een leerzame ervaring rijker.
Verslag uitgebracht door Prinses Johanna Aaltje. [Hanna Lochs uit Stein]